احتمال کشف گونه جديدي از سياه چاله هل

مكاني براي تبادل نظر و مشاهده مقالات، مسائل و ساير موارد فيزيكي

مدیر انجمن: بخش فيزيك

ارسال پست
نمایه کاربر
Babak Radfar
جغد پیر
جغد پیر
پست: 868
تاریخ عضویت: شنبه 7 مرداد 1385, 8:36 am

پست توسط Babak Radfar » سه شنبه 10 مرداد 1385, 11:39 pm

يك منبع تابش عجيب و در عين حال قوي پرتوهاي X كه در كهكشاني نزديك به راه شيري و توسط تلسكوپ فضايي چاندرا رصد شده است احتمالا نشانه اي از وجود رده جديدي از سياهچاله ها در خود دارد. اين منابع تازه يافته به حدي گرم نيستند كه بتواند منشاء اي همچون ستاره هاي نوتروني يا سياهچاله هاي شناخته شده داشته باشند اما اين امكان وجود دارد كه گونه جديدي از سياهچاله ها با جرم چند صد برابر جرم خورشيد منشا آنها باشد.

جذابيت اين منابع تابش پرتوهاي X زماني آشكار شد كه دانشمند سعي كردند به اين پرسش پاسخ دهند كه چه منبعي مي تواند تنها با دماي چند ميليون درجه سانتيگراد چنين تابش قوي را ايجاد كند. تا چند سال پيش دانشمندان تنها دو گونه از سياهچاله ها را مي شناختند سياهچاله هاي كوچكي كه جرمي معادل چند ده برابر جرم خورشيد داشتند و گونه دوم سياهچاله هاي ابر پرجرم كه با جرم بين چند ميليون تا چند ميليارد برابر جرم خورشيد در قلب كهكشانها قرار داشتند اما يافته هاي جديد وجود گونه ديگري از سياهچاله هاي ميان جرم را كه در بازه بين اين دو گونه قرار مي گيرند تقويت مي كند.

منابع جديد يافت شده كه از سوي گروه رصدخانه چاندرا ، منابع شبه نرم (quasisoft) نامگذاري شده است ممكن است روش جديدي براي جستجوي اين سياهچاله هاي ميان جرم را در اختيار دانشمندان قرار دهد. نامگذاري اين منابع به اين نام بدين دليل انجام شده است كه اين منابع داراي دمايي بين 1 تا 4 ميليون درجه سانتيگراد هستند در حاليكه منابع پرتو x قوي نظير ستاره هاي نوتروني كه به منابع سخت مشهورند ، بين 10 تا 100 ميليون درجه سانتيگراد است و از سوي ديگر دماي اين منابع شبه نرم ، ازدماي منابعي از آنها به نام منابع نرم پرتو X نام برده مي شود و دمايي در حدود چند هزار درجه سانتيگراد دارند بسيار بيشتر است.

يك تيم تحقيقاتي به سرپرستي خانم دي استفانو (Di Stefano) به بررسي ميزان تابش منابع پرتو X در چهار كهكشان جداگانه پرداختند و متوجه شدند حدود 15 تا 20 درصد منابع شناسايي شده داراي دمايي هستند كه آنها را در بازه دماي پيش بيني شده براي منابع شبه نرم قرار مي دهد.

بررسيها نشان مي دهد توان خروجي يك منبع شبه نرم قابل مقايسه و حتي بزرگتر از ميزان تابش خروجي از يك ستاره نوتروني يا سياهچاله كم جرم است كه در يك سيستم ستاره اي دوتايي و براثر انتقال جرم ستاره همدم به ستاره نوتروني يا سياهچاله آزاد مي شود.

تا كنون دو احتمال در مورد منشا اين مننابع شبه نرم وجود دارد يكي آنكه انها جلوه اي از ستاره هاي نوتروني معمولي يا سياهچاله هاي كم جرم است كه به طور غير عادي و به دليل نا معلوم در ابري از گاز داغ و بسيار بزرگ پوشيده شده ا ند و ديگري اينكه اين تابش در مجاورت يك سياهچاله ميان جرم به وجود آمده باشد.. اگر اين فرض را بپذيريم سياهچاله اي با جرم چند صد برابر جرم خورشيد مشغول بلعيدن گازهاي محيط اطراف خود است با توجه به جرم بيشتر اين سياهچاله افق رويداد آن نيز توسعه مي يابد و موجب مي شود تا ما جريان سقوط گازها به درون سياهچاله را در فاطله اي دورتز نسبت به مركز سياهچاله ببينيم و همين امر توجيه گر شعاع بزرگ و دماي پايين اين منابع خواهد بود.

براي درك ساختار حقيقي اين اجرام نياز به بررسي و رصدهاي بسيار بيشتري است. تا كنون منابع فراواني از اين منابع انرژي آشكار شده اند و بايد به سوالات بسياري در مود آنها پاسخ داد اين منابع تا كنون علاوه بر كهكشانهاي مارپيچي در كهكشانهاي بيضوي هم يافت شده اند و تصميم گيري قطعي در باره ماهيت و ساختار آنها به زماني طولاني احتياج دارد.


منبع خبر: SPACEFLIGHT NOW

منبع :www.nojum.ir

http://w

ارسال پست

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 1 مهمان